Pitkähuilumusiikki

Jonas Simonson, Kirsi Ojala & Kristiina Ilmonen. Kuvaaja: Sascha Kajic

Pitkähuilun erikoisuus on siitä saatava asteikko, harmoninen yläsävelsarja. Asteikko soitetaan alhaalta ylöspäin puhalluksen voimakkuutta lisäten (puhalletaan “nopeammin”) ja putken loppupäätä vuoroin avaamalla (avotekniikka) ja sulkemalla (tukkotekniikka). Yläsävelasteikolla on useimmiten vaikeaa saada soitettua muiden soittimien melodioita. Tästä johtuen yläsävelhuilulle sovitetut ja sävelletyt kappaleet eivät kuulosta välttämättä aluksi ollenkaan tutuilta tai helposti mieleen jääviltä. Pitkähuilu on luonteeltaan improvisointiin kannustava. Timo Leisiön haastattelema Mikko Asunta kuvaili asiaa seuraavasti: “Täss soitossa on vähä sama asia niin kun keskustelussa, ja sanotaan esimerkiks laulurastaankin laulussa, että siinä tulee mieleenjohtumia, jotka voi johtaa ihan erilaisiin tahteihin ja äänialoihin.”

Sulkemalla huilun pään vain osittain on mahdollista soittaa säveliä portaattomasti saman puhallusvoimakkuuden omaavien tukko- ja avotekniikalla saatavien sävelien väliltä. Putken osittaisen sulkemisen voi tehdä joko yhdellä tai useammalla sormella. Useampaa sormea apuna käyttäessä putken pää peitetään esim. kahdella sormella ja toisen sormen nosto pois avaa putken pään osittain esim. puoliksi.

Pitkähuilun soittajia tästä päivästä sekä menneisyydestä:
Suomi: Martti Pokela, Kurt Lindblad, Hannu Syrjälahti, Kristiina Ilmonen, Rauno Nieminen, Hannu Saha, Heikki Laitinen, Sakari Kukko, Leena Joutsenlahti, Riitta-Liisa Joutsenlahti, Tapani Varis, Veera Voima, Kirsi Ojala, Mimmi Laaksonen, Kirsi Vinkki, Lassi Logrén, Juulia Salonen, Patrik Weckman, Jarmo Romppanen, Nathan Thomson, Maija Karhinen-Ilo, Janne Ojajärvi, Joonas Ojajärvi, Satu Lankinen, Ringa Koskinen, Mikko Vanhasalo, Ilkka Heinonen ja Senni Valtonen ym.
Ruotsi: Jonas Simonson, Anders Norudde, Ale Möller, Göran Månsson.
Norja: Steinar Ofsdal, Styrbjörn Bergelt, Ånon Egeland, Eivind Groven.
Tanska: Mads Kjøller-Henningsen.
Viro: Hann-Liis Lao, Sandra Vabarna, Cätling Mägi, Merike Paberits, Säde Tatar, Juhan Suits.
Ukraina: Vitalii Duzhyk.
Romania: Silvestru Lungoci, Mihai Lăcătuşu, Constantin Sofian
Ranska: Max Brumberg.
Siperia, Venäjä: Vladiswar Nadishana, Svetlana Kondesyuk, Dmitri ”Dima” Demin, Alexey Belkin.
Etelä-Afrikka: Pedro Espi-Sanchis.
Chile: Nano Stern.


Lisäsormiaukollisen pitkähuilun soitto-ote.

Lähteet:
Leisiö, T. 1983.
Joutsenlahti, R-L. 2000 Joutsenlahti, R-L. 2000.

© Janne Ojajärvi